Jdi na obsah Jdi na menu
 


Aranhor

 

Nebo také Aranhorské království. Je to říše ležící celá ve vnitrozemí. Na východě je její přirozenou hranicí výrazný oblouk řeky Sálavy, jih chrání močál zvaný Bahniska a věčným sněhem pokryté štíty Bílých hor, západ střeží hustě zalesněné Kirské hory a zbývá severní a severovýchodní hranice. Ty nejsou tak docela jasné. Proto musí být vyznačeny zvláštními, dobře rozpoznatelnými kameny. Aranhor se jimi odděluje od malého království Tamar a z části i od Orrinoru. A když už jsem u těch sousedů, tak to dokončím. Na jihu je to Fallar a na západě Severní Sair Endros.
Hlavním městem Aranhorského království a zároveň sídlo panovníků je Menereth. Starobylé město pyšnící se nedalekým přívozem, chovem pávů a rozložené na obou březích řeky stejného jména. Dalšími významnými městy jsou pak ještě Selisa – přezdívaná také Město šperků, pohraniční Cirion, Doll se svým přívozem, v podhůří Tří vrchů se krčící a všemožnými pokrmy ze sladkovodních ryb dobře známá Etharia a obchodní uzel Tarlon. 
Aranhorem protéká hned několik velkých řek. Eora – vlévající se do Stříbrné, která pramení v Bílých horách, Menereth – začínající svou cestu v horách  Kirských a dolní tok řeky Iar. Všechny tyto řeky se na konci své pouti setkávají v Jezeře Na soutoku a z něj pak naopak vytéká poslední velká aranhorská řeka – Žlutá. Řeka ladně se vlnící mezi pustými svahy jílovitých Žlutých vrchů a zdobená dvěma překrásnými vodopády.
A čím jsou Aranhorští tak nějak proslulí? Určitě všemožnými výrobky ze smrkového dřeva. Tenhle strom je v Aranhoru více než hojný. A potom trochu šperkařstvím – díky pěti menším stříbrným dolům v Kirských horách, a trochu výrobou keramiky ze zvláštního žlutého jílu. Odkud pak asi?... 
 
 

 

aranhor.gif