Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sair Endros

 

Dříve jedno velké království. Druhé největší. Nyní však rozdělené na Severní a Jižní.
Jižní Sair Endros se nalézá na pomyslném prostředníčku pravé ruky poloostrova a má jen jednoho souseda. Na východě ho pohoří Hifar odděluje od Fallaru. Hlavním městem této říše je Fernaka – ráj rybářů a obchodníků se vším možným. Dalším významným městem je Zeroma. Leží v podhůří Sikarských hor, ve kterých se kromě stříbra „občas“ najde i nějaký ten drahokam, a leží také v blízkosti zlatonosné řeky Fern, takže je o řemeslném zaměření jejích obyvatel jaksi rozhodnuto. Šperkařské dílny tu tvoří jednu třetinu všech krámků. Neméně důležité jsou pak ještě četné rybářské osady nacházející se na celém pobřeží Modré zátoky, to jest od Fernaky směrem na sever. Na pobřeží sice skalnatém a tím i trochu hůř přístupném, ale o to bohatším na úlovky.
Severní Sair Endros se rozprostírá na území od řeky Ialy až k široké deltě řeky Awery, jejíž mohutný tok je polovinou hranice s maličkým severským královstvím Gildar. Tu druhou půlku hranice potom tvoří jakási pomyslná spojnice vedená od řeky k úpatí Kirských hor. Jakoby Awery prostě nepřitékala od jihu, ale od východu. Tedy ze sousedního Aranhoru. Hlavním městem této říše je na říčním ostrově vystavěný Nerubir. Dalšími významnými městy jsou – velký obchodní uzel Lumirin, přístav Awar a za zmínku stojí pak ještě starobylá pevnost Lysaren, v níž jsou „ubytovaní“ nejrůznější zločinci odsouzení k doživotní práci v nedalekých lomech. A bydlí tu samozřejmě i dobře ozbrojení a tvrdí muži, kteří mají za úkol odsouzence hlídat.
A čím jsou Sair Endrosští tak nějak proslulí? Především mluvou. Jejich slovní vyjádření je naprosto spisovné, dlouhé a velmi květnaté. Často až příliš. A potom také ornamenty. Tato různě se kroutící a proplétající se výzdoba je vidět téměř všude – na zdech domů, na oblečení, na keramice, na špercích a dokonce i na lidském těle. Někteří muži, ale hlavně ženy si ve zvláštních, jen k tomu určených podnicích nechávají různě širokým tetováním obkroužit kotníky, zápěstí či paže kousek pod ramenem.
 

sair-endros.jpg